Nastavak kulture u kulturi kraja


Prošlost od koje ne možemo da pobegnemo, budućnost koju ne želimo. horizonti puni pitanja, sadašnjosti pune ponavljanja. kako se udaljiti i zbližiti? kako prekinuti i živeti u isto vreme? kako moći nemoguće? U ovom iskrenom razgovoru o (ne)mogućnostima kulture u vremenu krize, razgovoru koji ne kasni, a trebalo je davno da se desi, želimo da se pitamo. Kako smo i kako idemo dalje? Kako stvaramo u svetu kojem nije potrebno više stvari? Kako žudimo okruženi izumiranjem? Kako pevamo u svetu prepunom buke? Kako delamo u svetu koji se iscrpeo od rada? Kako glumimo u svetu u kojem maske moraju da padnu? Kako pamtimo kada treba da ostavimo mnoge nasleđe prakse? Kako pišemo u svetu koji je otpisan? Kako se radujemo bez budućnosti?

Na ovaj iskren razgovor pozvali smo primarno kolege iz oblasti kulture i umetnosti, ali i biologe i ekološke aktiviste. Okupili smo se u četvrtak 15.12.2022. od 11 do 14 sati, u galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda.

Neke od tema o kojima smo razgovarali bile su:
– Zašto sam ovde danas? Na šta pozivam? Koja su to ideje, ali i transformative prakse koje me inspirišu i daju smisao u ovom kontekstu?
– Meni u mom poslu strašno smeta
– Kako da o ekološkoj i društvenoj krizi pričamo u javnosti, kroz stvaralaštvo, kroz medije? …
– U svim velikim sistemima i institucijama kulture, kad nestane struje dugoročnije, šta mi radimo?
– Šta bi značilo praktikovati odrast (degrowth) u ovim ambijentima i sistemima?
– Ekonomije deljenja i ekonomije iznajmljivanja, ekonomije opravljanja i darivanja – kako mogu postati deo naših praksi?

– – –

Inicijatori: Danica Jovović Prodanović, Milja Vuković, Goran Tomka, Višnja Kisić