Sprouting the commons

Šumski univerzitet počinje sa programom Klijanje zajedničkog, procesom kroz koje ćemo učiti kako – zajedno sa zemljom, semenima, kulturama i jedni drugima – klijaju neki drugačiji odnosi prema životu. U sezoni proleće-jesen 2024 tragamo za 10 članova i članica „baštenskog kruga“, voljnih da se posvete zajedničkoj bašti najmanje dva puta mesečno, kroz mentorstva, zajednički rad i učenje.

Za koga je Klijanje zajedničkog?
Klijanje zajedničkog je za sve one koji žele da žive regenerativne prakse, žude za rukama u zemlji, maštaju o kolektivnim eksperimentima i procesima stvaranja zajedničkog, razumeju zašto je uzgajati hranu danas subverzivan čin, žele da zavire u svet permakulture, vole da uče od biljaka, vode i tla, ili ubiraju sočne plodove zajedničkog rada.

Da li je proces vođen na neki način?
Proces baštovanstva je kolektivan i otvoren za znanja svih učenica i učesnika, ali postoji i osoba koja je zadužena kao negovatelj procesa učenja baštom. Dušan Petrović, zemljoradnik, permakulturni dizajner i edukator, koji eksperimentiše sa različitim sistemima i praksama baštovanstva, i traži odgovore na mnoga pitanja današnjice, biće mentor-negovatelj bašte. U tome će mu pomagati Goran Tomka i Višnja Kisić, eko-kulturolozi i negovatelji Šumskog univerziteta.

Šta ćemo saditi?
Glavna kultura ove sezone biće nam krompir mesečar, stara autohtona sorta, oko koje ćemo plesti mreže drugih biljaka. Intervenisaćemo i u brigu o jestivoj šumi, kompostirati, i učiti kako da hakujemo gradski otpad u regenerativne svrhe.

Da li će to biti permakulturna bašta?
Da primarno, ali ne samo. Eksperimentisaćemo i sa drugim školama baštovanstva, a permakulturni principi će oblikovati i društveno-političke odluke u vezi bašte i zajedničkog rada.

Kada i koliko često se sastajemo?
Počinjemo sa prvim danom proleća, 21.03.24., u 17h, nastavljamo sredama ili četvrtkom popodne, a nekada vikendima, u ritmu koji zajedno dogovorimo u okviru kruga, na način da bašta uvek ima negu i pažnju koja je potrebna.
Za razliku od mnogih kratkoročnih kurseva i radionica, princip Klijanja zajedničkog je zasnovan na dugoročnom procesu posvećivanja, deljenja i učenja kroz kontinuiranu praksu, te i na deljenoj odgovornosti za principe i prakse organizovanja rada.

Gde se odvija Klijanje zajedničkog?
Na zemlji koju nastanjuje Šumski univerzitet, na Fruškoj Gori, u dolini Malokameničkog potoka, između Popovice i Starih Ledinaca, na mestu gde prestaje Malokamenički put, i počinje šuma. Nalazimo se 9km od centra Novog Sada, a 5km od Sremske Kamenice, a do nas možete doći biciklom, autobusom br. 74, koji polazi sa železničke stanice Novi Sad, pa lepom šetnjom kroz Nacionalni park pored Popovičkog jezera, ili autom.

Da li možemo da dolazimo sa decom i/li kućnim ljubimcima?
Da, ako vi možete ☺ Klijanje zajedničkog je prijateljski nastrojen prema svima. Ne postoji organizovano čuvanje dece, niti ljubimaca, ali su dobrodošli da nam se pridruže u učenju i radu.

Koliko košta učešće?
Procesi u okviru Šumskog univerziteta nisu komercijalni ni transakcioni, ali zahtevaju neka osnovna sredstva za održavanje, materijal i negu. Za učešće u Klijanju zajedničkog učesnici doniraju sredstva u skladu sa svojim mogućnostima.
Preporučena mesečna donacija po osobi je 2500rsd, a po porodici 4000rsd (ukoliko višečlanova porodice želi da se uključi), a ista pokriva alat, nabavku semena, malča, vodu za zalivanje, komunalne usluge i ostalo što odlučimo da nam kao grupi treba. Posvećenost procesu tokom perioda proleće-jesen 2024. je ključna.

Kako mogu da se prijavim?
Prijave traju od 08.03. do 18.03.2024., a prijavljujete se popunjavanjem ovog formulara za učešće.

Za sva pitanja, pišite na sumski.uni@gmail.com, a ukoliko želite da saznate više o Šumskim univerzitetu, kliknite ovde.